Kans op echtscheiding kleiner dankzij broers en zussen


Hoe vervelend je broertjes en zusjes in je jeugd ook, je moet ze een ding nageven: die vele ruzies geven je wel de sociale vaardigheden die er later voor zorgen dat je huwelijk niet op de klippen loopt. Dat ontdekten onderzoekers van de Ohio State University (VS).

Uit enquêtes onder 57.000 Amerikaanse volwassenen tussen 1972 en 2012 bleek dat elke broer of zus extra de scheidingskans verkleint met 2 procent. Dat lijkt weinig, maar het verschil tussen een gezin met maar één kind en bijvoorbeeld zeven is daarmee significant groot. Meer dan zeven kinderen blijkt overigens geen extra verkleining van de kans op een scheiding te geven.

Volgens de onderzoekers doe je tijdens het opgroeien met broers en zussen spelenderwijs sociale vaardigheden op, zoals je verplaatsen in de ander en op een goede manier problemen uitpraten. Vaardigheden die onontbeerlijk zijn in een goed huwelijk.

De bevindingen van de studie worden vandaag gepresenteerd op de jaarlijke bijeenkomst van de American Sociological Association.

Foto: Hanah Rosen