Kannibalisme in communistisch Noord-Korea


Uit de afgesloten communistische staat Noord-Korea komen berichten over een grote hongersnood en kannibalisme. De journalistieke organisatie Asia Press stelde met hulp van informanten in Noord-Korea een rapport van 12 pagina’s samen waaruit blijkt dat wellicht 10.000 mensen zijn omgekomen door hongersnood, vooral in de provincies Noord- en Zuid-Hwanghae.

In verschillende families zouden ouders de kinderen hebben vermoord om ze op te eten, kannibalisme dus. Opmerkelijk genoeg zijn het vooral landbouwgebieden waar hongersnood voorkomt. Wat daar wordt geproduceerd zou naar de hoofdstad Pyongyang worden gebracht om door partijleiders te worden geconsumeerd. Bij gewone burgers komt het eten niet terecht.

De voedselsituatie in Noord-Korea is al langer slecht. In het land zijn mannen bijna vijf centimeter korter dan in het rijke Zuid-Korea, waar wel genoeg voedsel te krijgen is.

Noord-Korea is een paria in de internationale gemeenschap. Het streng-communistische bewind dreigde de Verenigde Staten en Zuid-Korea vorige week nog met een bloedige oorlog vanwege sancties die de Verenigde Naties hebben opgelegd aan het regime. Recent lanceerde het regime een satelliet naar de ruimte. Die is waarschijnlijk al weer teruggevallen naar aarde.

Sinds de Noord Korea werd gesticht in de jaren vijftig zijn naar voorzichtige inschattingen enkele honderden, misschien wel duizenden mensen van buiten Noord Korea naar het land gehaald. Van het leeuwendeel daarvan is nooit meer iets vernomen. Vooral als de militaire spanningen met buurland Zuid Korea weer eens oplopen, neemt het aantal verdwijningen toe.

De meeste ontvoeringen zijn Zuid Koreaanse vissers, die te dicht bij de kust van hun noordelijke buurland terecht zijn gekomen. Vermoed wordt dat ze door Noord Korea worden gebruikt om te helpen bij de voedselvoorziening.