Kanker is oude ziekte


Vervuiling, industrieel voedsel, stress: er zijn allerlei redenen bedacht waarom veel mensen kanker krijgen. Maar de ziekte was er eerder dan onze moderne levensstijl. Werd vorig jaar al een 3000 jaar oud Afrikaans skelet gevonden dat tekenen van kanker vertoonde, nu hebben Canadese onderzoekers de ziekte met honderd procent zekerheid vastgesteld bij een 4500 jaar oud lijk uit Siberië.

Het zeer goed gepreserveerde lijk behoort toe aan een man van tussen de 35 en 45. Zijn botten zijn aangetast op een manier die past bij sommige kankersoorten. Waarschijnlijk heeft hij longkanker gekregen van houtvuren. Na verloop van tijd zijn de tumoren zich gaan uitzaaien en ook in de botten terecht gekomen, denken de onderzoekers van de University of Saskatchewan en de universiteit van Irkutsk (Rusland).

Daarmee is aangetoond dat de ziekte veel ouder is dan tot nu toe werd aangenomen en niets met welvaart te maken heeft. Sterker nog, hetzelfde team is nog oudere botten op het spoor die dezelfde, zeer duidelijke, sporen van kanker vertonen. Die zullen de komende tijd worden onderzocht.

Één ding is nu al zeker: de man wiens botten zo werden aangetast door de ziekte heeft een miserabel eind gehad. De kanker vrat hem letterlijk op. In zijn laatste levensfase moet hij constant pijn hebben gehad en misselijk zijn geweest. Die symptomen van kanker kunnen tegenwoordig beter worden bestreden.

Het onderzoek staat in de database PlosOne.