Kanker hinderlijk volgen


Een nieuw apparaat, ontwikkeld door een team van de Johns Hopkins University in de VS, toont aan hoe menselijke borstkankercellen langzaam lichaamsweefsel overnemen. Het laat ook zien hoe de cellen via de bloedvaten snel en gemakkelijk door het lichaam reizen.

Deze tocht door het lichaam staat bekend als metastase. Het geeft kankercellen de gelegenheid zich vanuit hun ontstaansgebied te verspreiden. Zo kunnen heel andere organen, zoals de longen, ook worden bereikt. Meer dan 90 procent van kanker-gerelateerde sterfgevallen wordt veroorzaakt door dergelijke uitgezaaide kankercellen.

Maar tot nu toe waren wetenschappers niet in staat een goede blik op dit ongelooflijk efficiƫnte en complexe proces te werpen. Zelfs met de beste imaging technologie is niet te zien hoe cellen zich verplaatsen naar de bloedvaten.

Tot nu toe. De onderzoekers zijn er in geslaagd kunstmatige biologische weefsels en kunstmatig bloed op een kleine transparante chip te plaatsen. Zo ontstaat een kunstmatige bloedvat. Daarop kan het proces van metastase goed geobserveerd worden, zeker omdat de kankercellen worden worden voorzien van fluorescente labels, zodat ze gemakkelijk kunnen worden gevolgd.

Een van de eerste ontdekking die hiermee is gemaakt, is dat kankercellen zwakke plekken zoeken in een bloedvat om zo binnen te dringen. Als dat eenmaal is gelukt, dan kunnen ze via de bloedbaan snel verder reizen naar andere onderdelen van het lichaam, zo schrijven ze in het vakblad Cancer Research.