Kanker al 3200 jaar oud


Een Oostenrijks-Brits team heeft in Soedan een 3200 jaar oud skelet opgegraven (foto) dat nog sporen van uitzaaiingen vertoonde. Het daarmee het oudste kankerslachtoffer dat bekend is. Het graf ligt in Amara, 750 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kartoem, aan de rivier Nijl.

Het skelet vertoont beschadigingen aan de botten die alleen veroorzaakt kunnen zijn door metastasen, kankercellen die door uitzaaiing door het hele lichaam opduiken. De man tussen de 25 en 35 had onder andere uitzaaiingen op de botten van armen en benen, op het heupgewricht, de schouderbladen en het sleutelbeen.

Kanker komt tegenwoordig veel voor, maar in historische graven wordt het bijna niet ontdekt. Daarom gingen wetenschappers er tot nu toe van uit dat het een relatief moderne ziekte is, wellicht ontstaan omdat we tegenwoordig ouder worden.Deze vondst toont echter aan dat het ook al voor onze jaartelling voorkwam.

Hoe de jongeman kanker heeft gekregen is niet bekend, wellicht dat hij te veel rook heeft ingeademd van kampvuren. Maar ook een infectieziekte kan de groei van tumoren aanwakkeren. Het skelet wordt waarschijnlijk overgebracht naar het British Museum in Londen.

Het onderzoek is gepubliceerd in PlosOne.