Kangoeroes lopen met hun staart


Kangoeroes gebruiken hun staart als vijfde poot bij het lopen, en niet alleen als steuntje om in evenwicht te blijven. Dit blijkt uit een nieuwe studie van een Australische universiteit.

Bekend is dat kangoeroes leunen op hun staart om in balans te blijven bij het stilstaan. Zo lijken ze op hun staart te zitten. Lopen doen ze met vijf in plaats van vier ledematen, zoals de meeste andere zoogdieren. Maar dit stelde wetenschappers voor een raadsel: lopen met vijf ‘poten’ leek helemaal niet energie-efficiënt.

Om hun loop eens goed in kaart te brengen, werden een aantal kangoeroes getraind over een plateau te lopen dat de druk van hun ledematen registreerde. Het bleek dat de voorpoten slechts als steun dienen en dat de staart voor voortbeweging. De staart bleek net zoveel kracht bij te dragen als een achterpoot.

Kangoeroes zijn het nationale dier van Australië en geregeld in het nieuws. Zo vernielde een groepje vorig jaar een huis door dwars door de ramen te springen en het interieur grondig te verbouwen. Hun zoektocht naar eten betaalden de kangoeroes met ernstige snijwonden.

Een kleine soort kangoeroe, de wallibie, bleek eerder een gevaarlijke voorkeur voor papaver te ontwikkelen, het ingrediënt van (legale) opiumproductie aldaar. Australië levert aan de farmaceutische industrie. Volgens papaverboeren zouden enkele dieren stoned gaan rondspringen en ‘graancirkels’ trekken in hun velden.

De onderzoekers van de universiteit van New South Wales denken dat de opmerkelijke voortbeweging van kangoeroes van pas kan komen bij de ontwikkeling van lopende robots. De bevindingen zijn gepubliceerd in Royal Society Biology Letters.