Kangoeroe wilde gewoon seks


kangoeroe

Deze foto ging de afgelopen dagen viraal. Hij toont volgens fotograaf Evan Switzer het moment dat een vrouwtjeskangoeroe sterft. Haar partner houdt haar hoofd vast, terwijl hun jong toekijkt. De wereld keek er met tranen in de ogen naar. Jammer alleen dat er niets van klopt.

Derek Spielman, veterinair patholoog en kangoeroe-expert van de University of Sydney vertelde de Britse krant The Guardian dat het mannetje niet troost, hij wil seks met haar. Kangoeroes kunnen agressief zijn, vooral als het om paren gaat. Wat hier te zien is, is afschermgedrag, vertelde Spielman. Hij wil voorkomen dat andere mannetjes het zwakke vrouwtje beklimmen.

Dat het vrouwtje stervende is, kan kloppen, maar de kans is groot dat ze haar verwondingen heeft opgelopen door het mannetje. Die zitten hun potentiële partners soms uren achterna en kunnen ze daarbij zelfs dodelijke verwondingen toebrengen.

Het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan dieren heet ‘antropomorfiseren’ en het leidt soms tot een totaal onbegrip tussen mens en dier.