Kan luiaard kanker genezen?


Opmerkelijk nieuws voor de kankerbestrijding. De manier om borstkanker te voorkomen en genezen komt wellicht uit de vacht van een luiaard. Dit grappige en slome beest is altijd een beetje het lachertje van het dierenrijk geweest (zie de luiaard in de Ice Age films), maar hij blijkt slimmer in elkaar te zitten dan tot nu toe gedacht.

Onderzoekers van het Smithsonian Tropical Research Institute in het Midden-Amerikaanse Panama zijn druk bezig om het regenwoud in kaart te brengen. Ze willen uiteindelijk weten precies welke planten en bomen daar groeien. Ze hopen dan ook de eventuele geneeskrachtige werking van planten in beeld te kennen.

Maar waarom beperken we ons tot de plantenwereld? Waarom onderzoeken we niet ook de vacht van sommige dieren op een potentiële geneeskrachtige werking? Dat vroegen de biologen zich af en deden een experimentje. Ze kamden op goed geluk een paar luiaards en vonden in zijn ruwe vacht liefst 84 verschillende schimmels en bacteriën. Die werden op een kweekje gezet en getest op hun uitwerking op bepaalde ziektekiemen.

Het was een geweldige ingeving, want de resultaten waren spectaculair. De gecultiveerde schimmels werken tegen de malaria parasiet en de ziekte van Chagas. Maar ook tegen MCF-7 cellen, die borstkanker kunnen veroorzaken. Daarmee heeft het de potentie om uit te groeien tot een medicijn tegen deze ziekte. Ook kan uit schimmels in de vacht een nieuw antibioticum worden gemaakt waartegen bacteriën nog niet resistent zijn.

De grote vraag is of alle luiaards deze schimmels bezitten, of slechts de exemplaren uit het Soberanía Nationaal Park waar de mensen van het Smithsonian hun werk doen. Meer onderzoek is dus nodig, zo valt uit het onderzoeksrapport op te maken, dat werd gepubliceerd in de database PlosOne.