Kan een kind straks een huis 3D-printen?


Wat doe jij dit weekend? Nou, ik print een nieuw huis. De komende jaren zou dit wel eens een normaal gesprek kunnen worden. Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben namelijk een robot ontwikkelt die precies dat kan: een huis ‘printen’.

Wat kan een 3D-printer niet, kunnen we ons inmiddels wel afvragen. Zelfs snoepjes en chocolaatjes zijn geen probleem, zoals onlangs bleek op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, een internationale beurs voor innovatieve technologie. Ook de huizenbouwende robot werd er gepresenteerd.

De robot van de onderzoeksgroep van professor Behrokh Khoshnevis (University of Southern California) bouwt een keurig huis van beton volgens bouwtekening. De techniek heet ‘contour crafting’ en staat natuurlijk nog in de kinderschoenen. Al in 2006 werden de eerste stappen gezet naar 3D-geprinte constructies.

Maar volgens Khoshnevis gaat de techniek binnen een paar jaar de bouwwereld doen schudden. Hij ziet mogelijkheden om goedkopere huizen te bouwen voor mensen die zich anders geen huis kunnen veroorloven. Ook voorziet hij dat ooit op deze manier onderzoeksfaciliteiten en woonverblijven zullen worden gebouwd op bijvoorbeeld de maan en Mars.