Kamelenfossiel in Panama


Kamelen in Latijns Amerika? Tot nu toe wist niemand dat deze beesten daar hadden geleefd. Tot een fossiel werd ontdekt.

Momenteel wordt het Panamakanaal verbreed. Dat is niet alleen goed voor de economie van het land, maar ook voor geologen, archeologen en paleontologen. Die doorzoeken de 100 miljoen kubieke meter grond die is opgegraven. Twee Panamese geologen waren op zoek naar bijzondere stenen in de modderberg, toen ze daar een slang tegenkwamen. Ze schrokken zo dat ze wegrenden. Daarbij struikelde één van de geologen over een bot.

Kamelen dienen de mens al heel lang. Zoals hier in China.

Het was het begin van een bijzondere ontdekking. Het bot bleek bij twee skeletten van kamelen te horen. Kamelen? In Panama? De skeletten bleken 20 miljoen jaar oud te zijn en te behoren aan een kamelensoort die nog niet eerder is gevonden. De beesten zijn de Aguascalientia panamaensis en Minuta gedoopt. Volgens de universiteit van Panama Stad zijn de dieren waarschijnlijk ooit vanuit Azië via Siberië en Alaska naar het Amerikaanse continent gelopen.

Nog nooit eerder zijn oude overblijfselen van kamelen gevonden op het Amerikaanse continent. Die lijken trouwens niet erg veel op moderne kamelen. Ze zijn kleiner en hebben een zeer spitse snuit, een beetje zoals een krokodil.

In de modderberg zijn behalve de kamelen ook de skeletten van paarden, reptielen en vleermuizen gevonden. Die moeten nader worden onderzocht om inzicht te krijgen in de biodiversiteit van Panama in het verleden.

De vondst wordt beschreven in het vakblad Journal of Vertebrate Paleontology.