Kale mannen eerder hartaanval


Het leven is niet eerlijk. Heb je als man een hoefijzer op je hoofd, loop je ook nog een grotere kans om vroeg te sterven door hartfalen. Met dat slechte nieuws komen Japanse onderzoekers. Ze bekeken zes eerdere studies naar mannelijke kaalheid en ontdekten dat daar doorheen een rode draad liep: uitvallend haar gaat samen met een slecht hart.

In de zes studies werden in totaal 40.000 mannen gedurende een tijd gevolgd en vergeleken met mannen die wel haar hebben. Bij alle studies werd gecorrigeerd voor factoren als roken. Uit de studies kwam naar voren dat mannen met een ‘hoefijzer’ (inhammen voor en een kale plek bij de kruin) een 33 procent hogere kans hadden op hart- en vaatziektes. Bij mannen die vrijwel al hun haar kwijt waren geraakt, bedroeg die kans zelfs 44 procent.

Er zaten nog wat gekke patronen in de studies. Zo is het risico op een hartaanval relatief het grootst bij mannen die al jong kaal worden. Ook hebben mannen die een kale plek krijgen rond de kruin meer kans op hartproblemen.

De Japanse onderzoekers zeggen dat kalende mannen waarschijnlijk minder flexibele aders hebben, waardoor bloed moeite heeft om in de buurt van de haarzakjes te komen. Die sterven daardoor eerder af. Ook zijn mannen met een slecht aderstelsel gevoeliger voor testosteron, het mannelijke hormoon dat met kaalheid in verband wordt gebracht.

Het onderzoek is gepubliceerd in het medische vakblad BMJ Open.