Kakkerlak at dinopoep


De meeste mensen vinden kakkerlakken maar vieze beestjes. Ze geven ons echter wel een inkijkje in de oudste geschiedenis van onze planeet. Medewerkers van de Slowaakse Academie voor de Wetenschappen hebben in barnsteen uit Libanon een kakkerlak gevonden die in zijn buikje resten had die wijzen op een dieet van poep. Aangezien de kakkerlak stamt uit de tijd van de dino’s is het zeer waarschijnlijk dat het om diens poep gaat.

De Slowaken gebruikten voor hun onderzoek synchrotron-microtomograpfie, een methode waarmee ze diep in de kakkerlak kunnen kijken zonder het specimen te vernietigen. Met die technologie vonden ze houtpartikels in de ingewanden die duidelijk half verteerd waren. Aangezien dat niet in de ingewanden van de kakkerlak gebeurt, waren de stukjes hout afkomstig uit poep.

Veel plantetende dinosauriërs aten ook taken en andere stukken hout. In gefossiliseerde poep van deze dieren zijn wel eens stukken hout van 14 centimeter aangetroffen.

De vondst beantwoordt een – serieuze – wetenschappelijke vraag: wat gebeurde met dinosauriërpoep? Tot nu toe is maar zeer weinig poep uit die periode gevonden. Dat kan komen omdat voorlopers van de moderne kakkerlak zich tegoed deden aan de half verteerde resten daarin, schrijven de Slowaken in de wetenschappelijke database PlosOne.