Kado voor politie: met wifi door muren kijken


wifi door wanden

De gijzelnemers zitten ergens in een gebouw, maar waar? En met hoeveel zijn ze precies? Het duurt niet lang meer, of de politie heeft toegang tot technologie die deze vragen zonder problemen en risico kan beantwoorden. Aan de Technische Universität München in Duitsland is een methode ontwikkeld om door wanden te kijken. Daarvoor wordt een technologie gebruikt die de meeste mensen in huis hebben: wifi.

De Duitsers ontdekten namelijk dat je wifi kunt gebruiken als een soort radar, waarmee 3D beelden van een ruimte te maken zijn. De stralen van de radiozender gaan immers makkelijker door lucht dan door objecten. De technologie maakt behalve van een zender, gebruik van twee antennes. Een stationaire en een bewegende. Samen creëren ze een beeld van de kamer dwars door de muur heen.

Voor de technologie is een huis-tuin-en-keuken wifi nodig, maar de truc werkt ook met Bleutooth en GSM signalen schrijven de wetenschappers in het vakblad Physical Review Letters. Als het maar een zender is die radiosignalen binnen het microgolf bereik uitzendt. Door een antenne te gebruiken die beweegt, ontstaat het driedimensionale beeld. De stationaire antenne biedt een referentiepunt voor het computerprogramma dat het beeld uit de data samenstelt.

Het plaatje dat de Duitsers nu op het scherm kunnen toveren is nog redelijk vaag. Dat komt omdat de computer nog aan het leren is in hoeverre materialen radiogolven doorlaten. Ze zijn overtuigd dat binnen afzienbare tijd een draagbare module te maken is voor bijvoorbeeld de politie. Ook kun je de technologie gebruiken om in ingestorte gebouwen te zoeken naar overlevenden. Maar het is bovendien mogelijk om opslagplaatsen helemaal ’transparant’ te maken, zodat duidelijk is welke goederen waar liggen.