Kaasmaker leent geld met parmezaan


parmezaan

Een Italiaanse zuivelcoöperatie heeft geld opgehaald met Parmezaanse kaas als onderpand.

De jaren van recessie hebben ervoor gezorgd dat banken niet meer zo makkelijk geld lenen, wat erg lastig is voor bedrijven die willen investeren om door te groeien. De overheid heeft bedrijven opgeroepen om te proberen op andere manieren aan geld te komen.

Kaasmaker 4 Madonne Caseificio dell’Emilia heeft dat dus voor elkaar gekregen. Het bedrijf haalde maar liefst zes miljoen euro binnen, met hele kazen (ook wel kaaswielen genoemd) als onderpand. Het geld is bedoeld voor uitbreiding van de fabriek en promotie van de kaas met dikke rand uit Emilia Romagna, een regio in Noord-Italië met veel voedingsindustrie.

Meer dan 95 procent van de Italiaanse bedrijven hebben minder dan tien employees. Ze vertrouwden traditioneel op de bank voor financiering. Door de crisis bleven banken zitten met veel leningen die niet werden afbetaald, waardoor ze een stuk minder happig zijn op het verlenen van nieuwe kredieten. 4 Madonne obligaties leveren een jaarlijkse vaste rente op van vijf procent totdat de kazen zijn gerijpt in januari 2022.