Kaas uit de ruimte is zoek


Het eerste blok kaas dat naar de ruimte is geweest, is zoek. Wie hem vindt, moet West Country Cheesemakers in Engeland bellen.

We zijn wel wat gewend bij Faqt. Verhalen over wetenschap en techniek waarbij we even met de ogen moeten knipperen, is dit een grap of echt waar? Zoals het plan om reclame te gaan maken op de maan, of het bericht uit Australiƫ dat ook kangoeroes stoned raken en dan graancirkels maken.

Maar het bericht dat ons via de Britse krant The Register bereikte, heeft het begrip ‘gek verhaal’ hier op de redactie nog iets opgerekt. Een Engelse kaasmakerij heeft een stuk kaas aan een weerballon tot de rand van de ruimte laten opstijgen. Kaasboerderij West Country Cheesemakers wilde zo de eerste kaas in het heelal kunnen claimen.

De bedoeling was dat de ballon door overdruk zou knappen en dat de kaas vervolgens aan een parachute naar beneden zou komen. Via een GPS zender wilden de Britse kaasmakers hun cheddar weer opsporen.

Alles is goed gegaan. De ballon is op ruim dertig kilometer hoogte (officieel nog lang geen ruimte) inderdaad geknapt. Alleen is van de kaas sindsdien niets meer vernomen. De extreem lage temperaturen op dertig kilometer hebben waarschijnlijk de GPS zender uitgeschakeld. De kaas kan in een enorm gebied terecht zijn gekomen, theoretisch zelfs op het Europese continent.

Voor wie het bericht nog steeds niet gelooft (bij ons duurde het ook even), de BBC heeft de lancering van de kaas zelfs gefilmd.

Wij hadden natuurlijk de eerste kaas naar de ruimte moeten sturen. Een overjarige Gouda bijvoorbeeld. Foto: Loop Oh
Wij hadden natuurlijk de eerste kaas naar de ruimte moeten sturen. Foto: Loop Oh