Kaas en de pest in het OV


openbaar vervoer new york

Wie veel met het OV reist, staat bloot aan allerlei soorten smerigheid. Genetici hebben nu uitgezocht wat voor vuil precies. Gewapend met wattenstaafjes gingen biologen van Weill Cornell Medical College in de VS de metro van New York in. Ze namen gedurende 18 maanden met de staafjes duizenden monsters van allerlei oppervlaktes, waaronder leuningen, loketten en stoeltjes.

Op die manier vonden ze 10 miljard stukjes genetische code. Die analyseerden ze met een supercomputer. Daaruit bleek dat ze samen van 15.152 levensvormen afkomstig waren. Het betroffen hoofdzakelijk bacteriën (46,9 procent) en onbekend DNA (48 procent).

Maar het meest interessant waren de stukjes genetische code die wel bekend waren. Het meest voorkomend was het DNA van insecten. Maar de onderzoekers vonden ook verbazingwekkend veel genetische code van kaas, waarbij mozzarella het meest voorkwam. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de voorliefde van New Yorkers voor pizza. Komkommer en zuurkool kwamen ook veel voor.

Verontrustend waren vooral sommige bacteriën die de onderzoekers tijdens dit onderzoek vonden. Zo ontdekten de genetici sporen van de bacterie die de pest veroorzaakt. Op een andere plek in het OV werd de genetische vingerafdruk van de ziekte miltvuur aangetroffen. Beide bacteriën kwamen in te kleine hoeveelheden voor om de ziekte daadwerkelijk te veroorzaken.