Nee, kaalheid geen gevolg ’te mannelijk’ lichaam

Het is niet de testosteron


kaalheid

Waarom worden sommige mannen kaal? Die relatief eenvoudige vraag houdt de wetenschap al jarenlang bezig. Tot nu toe was de hypothese dat het kwam door het mannelijk hormoon testosteron. Dat kwam kalende mannen natuurlijk goed uit. Ze werden niet kaal, ze waren gewoon mannelijker dan goed was voor hun scalp. Maar die theorie kan op de vuilnisbelt, er klopt niets van zeggen Duitse wetenschappers in het vakblad JAMA Dermatology.

In het universiteitsziekenhuis Greifswald zijn de gegevens van 373 mannen uit de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern tegen het licht gehouden. Daaruit kwam naar voren dat er geen enkele correlatie bestaat tussen veel testosteron en kaalheid.

Wat is het dan wel? De wetenschap is terug bij af als het daarom gaat. Alternatieve verklaringen zijn dat het een genetische aandoening is. Het gekke is alleen dat binnen een familie sommige broers kaal worden, terwijl anderen hun haar houden. Ook het hormoon Prostaglandine D2 staat op de lijst met verdachten. Maar veel meer dan een vermoeden is het niet.

Kaalheid kan soms wel een duidelijke oorzaak hebben. Stress, drugsgebruik, chemotherapie, een niet goed functionerende schildklier en sommige infecties kunnen ook haarverlies inleiden. Deze oorzaken zijn soms wel goed te bestrijden met medicijnen of gedragsverandering.