Kaal, gekke oren en gele ogen: hartaanval!


Er is een makkelijke manier om te zien wie een hoog risico heeft om een hartaanval te krijgen: kijken. Mensen die op hun kruin kaal worden, inhammen krijgen, gele vetafzettingen op het oogwit hebben en een langwerpige deuk vertonen in hun oorlel, hebben een zwak hart. Tot die verrassende conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen (Denemarken).

Ze gebruikten de Kopenhagen Hart Studie, een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van het hart van inwoners van de Deense hoofdstad. Uit deze studie zijn al veel inzichten over hartfalen gekomen, maar na datamining blijkt ook het uiterlijk iets over het risico op een hartaanval te zeggen.

Wie twee van de vier verschijnselen heeft, loopt al een 57 procent hogere kans op een hartaanval. Dat geldt zelfs voor vrouwen, ook al vertonen zijn bijna nooit kaalheid rond de kruin en inhammen. De vier verschijnselen duiden op mensen die snel verouderen, die door een ongezonde levensstijl meer jaren hebben gemaakt dan de kalender aangeeft.

De gegevens zijn nog niet gepubliceerd, maar werden bekend gemaakt op de jaarvergadering van de American Heart Association.