Juridisch probleempje: van wie is een bitcoin?


wie bezit je bitcoin?

De Bitcoin wordt steeds maar minder waard, dus veel investeerders zullen er geld mee hebben verloren. Maar er is nog een probleem met de virtuele munt, dit keer niet van economische maar juridische aard: van wie is een bitcoin? Juristen van een Londense universiteit hebben geconcludeerd dat het in veel landen onmogelijk is om eigendom te claimen dat niet bestaat, zoals de bitcoin.

In deze wereld hebben we veel ontastbaar eigendom. Een bankrekening is tegenwoordig weinig meer dan een beetje data op een computer bij een bank. Maar dergelijke eigendommen kunnen wel concreet worden gemaakt, door bijvoorbeeld te pinnen. Bitcoins zijn virtueel en blijven dat. Je kunt er wel in handelen, maar ze nooit concreet in handen krijgen, ook al omdat ze alleen op een computer bestaan bij een provider.

Dus, concluderen juristen van King’s College in Londen, is het geen goed en daarmee in juridische zin geen bezit. Het vertegenwoordigt geen waarde en geen recht, het is niet eens in je eigen beheer. Het enige dat je bezit is een cryptografische sleutel waarmee je toegang hebt tot data. Dat maakt dat je onder de wetten van Groot-Brittannië, India, de Verenigde Staten en Singapore in ieder geval geen bezitsrechten hebt.

Ook als de provider van wie je de bitcoin hebt gekocht in een van die landen zit, kun je fluiten naar je bitcoin in geval van een conflict. Hoe het onder Nederlands en Belgisch recht zit, is vooralsnog onbekend. In de VS is de eerste rechtszaak over het al dan niet bezitten van Bitcoins al een feit. De inzet is miljarden dollars.

Het niet in bezit hebben van de munt zou ook voordelen kunnen hebben. Het niet belastbaar zijn van je tegoeden bijvoorbeeld. Ook bij een scheiding kan het handig zijn. Je kunt niet verdelen wat je niet bezit.