Jupiter vreet zichzelf van binnenuit op


Beetje bij beetje verdwijnt Jupiter's kern.

Jupiter is de grote reus van ons zonnestelsel. Hij is ruim twee maal zo zwaar als alle andere planeten samen, maar daarmee is hij wel het slachtoffer van zijn eigen succes. Hij verliest namelijk beetje bij beetje zijn eigen kern.

De kern van Jupiter bestaat grotendeels uit magnesiumoxide. Daaromheen ligt een enorme oceaan van vloeibaar waterstof en helium. De temperatuur is er 16.000 graden Celsius (heter dan het oppervlak van de zon) en de druk is er 40 miljoen maal zo sterk als die op aarde.

Uit berekeningen van sterrenkundigen Hugh Wilson en Burkhard Militzer blijkt dat de temperatuur en druk zo hoog zijn dat de vaste kern van magnesiumoxide langzaamaan begint op te lossen in de omringende oceaan. Dit betekent niet alleen dat Jupiter vroeger een grotere kern moet hebben gehad, maar ook dat de reus op de lange duur geen kern meer overhoudt.

Volgens Wilson en Militzer geldt hetzelfde voor de grote gasreuzen bij andere sterren. Deze zogenoemde super-Jupiters zouden door een nog hogere temperatuur en druk dan op Jupiter misschien zelfs al helemaal kernloos zijn.

Bron

Beeld: Voyager 2/NASA/JPL/USGS

Follow Faqtman on Twitter