Juiste muziek helpt bij versieren


Probeer je als man een vrouw te versieren? Zet dan de juiste muziek op, dat helpt enorm.

Dat muziek kan helpen bij het ‘verzachten’ van een slechte boodschap was al bekend. Vooral klassieke muziek heeft als eigenschap dat het mensen minder agressief maakt en de sfeer verbetert. Maar nu is bekend geworden dat het juiste deuntje ook kan helpen bij romantiek en versieren.

Franse psychologen voerden een test uit waarbij een ‘gemiddeld uitziende man’ zo veel mogelijk alleenstaande vrouwen moest uitnodigen voor een drankje. Waren vrouwen eerst blootgesteld aan romantische muziek, dan verdubbelden zijn kansen op succes.

Voor de test selecteerden onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Bretagne 87 vrouwelijke vrijwilligers tussen de 18 en 21. Alle vrouwen werden vijf minuten in een wachtkamer gezet, terwijl één van twee nummers werd gespeeld op de achtergrond.

De helft hoorde een romantische ballade – Je l’aime a Mourir (Ik ben zo verliefd op haar dat ik er van sterf) van Francis Cabrel; de andere helft moest het doen met L’heure du The (Tijd voor Thee) van Vincent Delerm. Dat nummer werd aangemerkt als neutraal.

Met Cabrel krijg je het meisje wel...
Met Cabrel krijg je het meisje wel...

Vervolgens kregen de dames te horen dat ze deelnamen aan een consumentenonderzoek. Ze werden naar een andere kamer geleid om te spreken over de smaakbeleving van twee soorten biscuit. De gespreksleider was een 20-jarige man.

Aan het einde van het gesprek probeerde hij de vrouwen steeds opnieuw hun telefoonnummer te ontfutselen met dezelfde poging. ‘Mijn naam is Antoine, zoals je weet. Ik vind dat je erg leuk bent en ik vroeg me af of ik je telefoonnummer zou mogen hebben. Ik wil je graag bellen om volgende week iets te gaan drinken.’ Daarbij glimlachte hij steeds, terwijl hij een ‘open blik’ (we verzinnen het niet, zo staat het in het onderzoeksverslag) wierp naar de proefpersonen.

Slechts 27,9 procent van de vrouwen die eerst neutrale muziek hoorde, stemde in met het voorstel van Antoine. Maar degenen die werden blootgesteld aan het liefdeslied waren veel makkelijker te versieren: 52,2 percent van deze groep gaf hun nummer.

De onderzoekers denken dat vrouwen door de romantische muziek in de juiste stemming komen, in psychologische termen: ze worden geprimed om een man leuk te vinden. Het onderzoek bevestigd eerdere vindingen, waarin vrouwen die eerder waren blootgesteld aan romantische teksten meer interesse toonden voor mannen dan vrouwen die een gebruiksaanwijzing lazen.

Het zijn overigens niet alleen vrouwen die vallen voor liefdesliedjes. Recent werd door hetzelfde team ontdekt dat mannen meer geld uitgeven bij de bloemist als daar romantische muziek werd gespeeld.

Beeld: © Bora Ucak | Dreamstime.com