Flappentapjubileum: vijftig jaar geldautomaat


geldautomaat

Het is deze week exact vijftig jaar geleden dat de eerste flappen werden getapt uit de muur. De Britse Barclays Bank had in de vestiging Enfield de primeur. Twee dagen later maakten de inwoners van het Zweedse Uppsala kennis met het fenomeen Bankomat. De wereld van het bankieren zou nooit meer hetzelfde zijn.

In de halve eeuw die volgde, ontsloegen banken duizenden werknemers. Wat ooit een arbeidsintensief proces was, werd volledig geautomatiseerd. Banken verdwenen ook uit het straatbeeld. Nederland, aanvankelijk een achterloper, opende al snel een geldautomaat in ieder dorp. Klanten van alle banken kunnen daar pinnen.

In 1970 waren er 1500 geldautomaten in de wereld, hoofdzakelijk in noordelijk Europa, Japan en de VS. In 1980 waren het al 40.000 en rond 2000 ging het aantal door een miljoen. Opnieuw hoofdzakelijk in ontwikkelde landen. Tegenwoordig neemt het aantal geldautomaten in het westen juist af, blijkt uit onderzoek van de Britse Bangor University. Fabrikanten van de automaten vertrekken nu likkebaardend naar China.

Daar zijn geldautomaten zo ongeveer het middelpunt van het openbare leven geworden. Je kunt er soms wel honderd verschillende transacties mee doen. Behalve geld opnemen, kun je rekeningen betalen, vliegtickets boeken, je beltegoed opladen en een pizza bestellen. In Europa nemen mensen hoofdzakelijk geld op en ze checken hun saldo. Gemiddeld gebruiken mensen hier ook maar vijf geldautomaten, tegen vele tientallen in Aziƫ.

De nieuwste generatie geldautomaat werkt niet meer met een pincode, maar met gezichtsherkenning, irisscan of een vingerafdruk. Volgens de onderzoekers uit Bangor zullen ze nooit verdwijnen uit het straatbeeld. Ook al gaan we naar een cashloze maatschappij, geldautomaten vervullen een belangrijke maatschappelijke rol en zijn voor veel mensen het enige overgebleven contactpunt met hun bank.