JSF wél op radar te zien

Chinezen gebruiken nieuwe technologie


JSF

Een van de sterkste argumenten voor de Nederlandse luchtmacht om de JSF te kopen, was dat het vliegtuig onzichtbaar is voor radar. Dat argument geldt niet meer, nu een nieuw type radar het toestel al op grote afstand kan oppikken. Nog slechter nieuws, deze radar is ontwikkeld door de Chinezen; staatsmedia bevestigen het bestaan van het apparaat.

De technologie achter de nieuwe radar maakt gebruik van de kwantumtheorie. Het gaat om een bijzonder ingewikkeld en abstract gegeven, de kwantumverstrengeling. Dat is een fenomeen waarbij twee objecten, in dit geval fotonen, met elkaar worden verstrengeld. Ze gaan zich exact hetzelfde gedragen. Sterker nog, wat met de ene foton gebeurt, gebeurt ook met de ander.

Toestellen als de JSF zijn gecoat in een verf die radiostralen absorbeert. Een normale foton die door een radar op een JSF wordt afgeschoten, weerkaatst niet (wat het toestel zichtbaar zou maken voor de radar), maar verdwijnt in de absorberende laag. Bij een verstrengelde foton gebeurt dat ook, maar dat absorberen wordt ook opgepikt door de andere verstrengelde foton die in de radar achterblijft.

Door die achtergebleven foton goed te bestuderen, kun je zien dat de door de radar uitgezonden foton niet in de lucht is verdwenen, maar door de verflaag is geabsorbeerd. Vertaal je die informatie naar een computerscherm, dan verschijnt daar ineens een stipje: het toestel is waargenomen en kan eventueel uit de lucht worden geschoten.

De JSF is inmiddels tien jaar te laat en tientallen miljarden duurder dan aanvankelijk de bedoeling was. En nu heeft het ook geen tactisch overwicht meer. In een confrontatie met de Chinezen zou het net zo zichtbaar zijn op de radar als een F16 of elk ander toestel. Ook de apparatuur aan boord die radarsignalen moet verwarren door valse signalen uit te zenden, is waardeloos geworden door de nieuwe uitvinding.

President Trump heeft al aangekondigd dat hij de laatste prijsverhoging van de JSF niet wil betalen. De Chinezen lijken hem daar nu gelijk in te geven.