Jongste kind leven lang baby


Als je het jongste kind van een gezin bent, dan zullen je familieleden je waarschijnlijk je leven lang behandelen als een jonkie. Zelfs als je al in de veertig bent, wordt je door ouders, broers en zusters nog altijd niet helemaal voor vol aangezien.

Onderzoekers van Swinburne University in Australië onderzochten het fenomeen dat jongste kinderen zo goed kennen en komt tot de conclusie dat het echt is. Zo werden moeders wiens jongste kinderen tussen de 2 en 6 jaar oud zijn, gevraagd om de lengte van hun kinderen op een meetlat zonder cijfers weer te geven. De lengte van de oudste kinderen hadden de moeders meestal goed.

Maar de lengte van het jongste kind werd door de moeders gemiddeld 7,5 centimeter te laag ingeschat.

Meer dan 70 procent van de moeders schat het oudste kind ineens veel groter in nadat er een nieuwe baby is. Dat komt niet door een groeispurt, ontdekten de onderzoekers, maar aan de pasgeborene. Die zet bij de moeder een ‘baby-illusie’ in gang. Juist omdat de baby zo klein is, lijken andere kinderen zo groot.

Dat heeft waarschijnlijk een evolutionaire reden. De baby eist alle aandacht van de moeder op, de grotere kinderen moeten versnel zelfstandig worden. Het onderzoek staat in het wetenschappelijke vakblad Current Biology.