‘Jongeren ontwikkelen hoorns op hun hoofd’


hoorns op je hoofd

Jongere generaties lijken hoorns op de achterkant van hun schedel te ontwikkelen. Dat zou komen vanwege het uitgebreide gebruik van technologie zoals smartphones en tablets. Twee Australische onderzoekers deden de bizarre ontdekking terwijl ze honderden röntgenfoto’s van mensen tussen de 18 en 30 bestudeerden.

Ze zagen daarbij ontwikkelingen van het bottenstelsel die normaal alleen te zien zijn bij oude ouderen die hun lichaam hebben onderworpen aan een langdurige, slechte houding. Dat zorgt voor een aanzienlijke stressbelasting op hun botten.

smartphones

Het gaat om minuscule stukjes bot, die op het achterhoofd aan de onderkant uit de schedel naar beneden groeien. Ze zijn vaak maar een paar millimeter lang, maar de University of the Sunshine Coast vond ook uitgroeisels van bijna 3 centimeter. Ze ontstaan doordat het hoofd naar voren knikt en er veel kracht komt te staan op de aanhechting van spieren op de schedel.

Daardoor gaat het bot op een bepaald moment meegeven en komt er extra bot aan het hoofd te zitten. De aanwezigheid van deze hoorns roept ernstige zorgen op over wat het uitgebreide gebruik van telefoons doet met het lichaam van jonge mensen.

Je kunt prima leven met de hoorns, zeggen de ontdekkers in het vakblad Scientific Reports. Maar ze zijn wel een teken dat je iets heel naars aan het doen bent met je lichaam. Later in het leven kan deze slechte houding voor allerlei problemen gaan zorgen.