Jongere, reis je rijk


perron

Wie jong is en goed wil verdienen, moet reizen. En dan niet naar Parijs of Peking, maar van huis naar kantoor en terug. Onderzoek van de Zwitserse universiteit van Luzern laat zien dat jonge werknemers meer verdienen als ze verder van hun werk wonen. Ze moeten voor dat hogere loon langer onderweg zijn.

De universiteit bestudeerde forensen in Duitsland, Groot-Brittannië en Zwitserland. Daaruit bleek dat de meeste mensen blijven hangen in de streek waar ze ooit zijn geboren. Vooral Duitsers zijn verknocht aan hun plekje, ze reizen gemiddeld ook het minste naar hun werk, slechts 27 kilometer. Britten zitten het meest in de auto of de trein, ze reizen 50 kilometer om op hun werk te komen.

In alle landen gaat het aantal kilometers omhoog als mensen carrière maken, reizen is een statussymbool. Hoe mensen reizen is per land verschillend. Hoe hoger een Brit klimt op de maatschappelijke ladder, hoe meer autokilometers hij of zij maakt. Zwitsers gaan bij het beklimmen van het loongebouw juist vaker met de trein. Dat is overigens vaak de enige manier om snel van vallei naar vallei te komen, treinen gaan door tunnels.

De uitzondering op deze regel zijn de allersuccesvolste werkers. Wie de top bereikt, gaat vaak weer minder reizen, het werk komt naar jou toe. Voor de elite is blijven waar je bent een privilege dat ze niet makkelijk opgeven. Ook oudere werknemers gaan steeds minder kilometers maken. Jongeren reizen achter het werk aan, mensen die het pensioen naderen, doen dat minder graag.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Österreichische Zeitschrift für Soziologie.