Jongensmeisje later vaak lesbisch


jongensmeisje

Hoe meisjesachtig meisjes zich gedragen, is een indicator voor hun latere seksualiteit, ontdekken psychologen.

Een meisje dat boomhutten bouwt, met kapotte knieën thuiskomt en liever met autootjes dan met poppen speelt, loopt een grotere kans later verliefd te worden op een vrouw. Het lijkt een gek vooroordeel, van het type waar we juist vanaf willen komen, maar het is het uitkomst van een onderzoek.

Psychologen van de Queen Mary universiteit in Londen hebben een onderzoek uitgevoerd onder vierduizend vrouwelijke tweelingen. Die werden gevraagd naar hun gedrag en het gedrag van hun zus in hun jeugd. Een kwart van de meisjes die zich ‘non-conform’ gedroegen (geen Barbie, veel met jongens spelen, ravotten) waren later lesbisch geworden. Het statistische gemiddelde ligt tussen de 5 en 10 procent, beduidend lager.

De onderzoekers denken dat de aangeboren eigenschappen waardoor sommige meisjes ‘jongensmeisjes’ worden ook zorgen voor een seksuele voorkeur in het latere leven. Bij mannen is die link nog sterker, uit eerder onderzoek blijkt dat ‘non-conform gedrag’ van jongetjes in 50 tot 80 procent een voorspellende waarde heeft voor latere homoseksuele voorkeuren.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van de studie een aanwijzing dat homoseksualiteit bij mannen en vrouwen niet is aangeleerd of opgedrongen, maar diep van binnen zit. Dat kunnen ouders en de rest van de wereld maar beter snel accepteren.