Jongens steeds eerder volwassen


Steeds vroeger krijgen jongens een snor. Erger nog, steeds vroeger doen ze gevaarlijke dingen zodat ze sterven.

Sinds de 18e eeuw is de leeftijd waarop jongens lichamelijk volwassen worden iedere tien jaar met 2,5 maanden gedaald. We eten beter, kunnen ziektes beter bestrijden en we bewegen gezonder. Het gevolg is dat een jongenslichaam sneller dan ooit het signaal geeft om te beginnen met de aanmaak van mannelijke hormonen.

De fantastische tienerjaren. Foto: © Scott Griessel | Dreamstime.com.

Dat zegt het Max Planck Instituut voor Demographisch Onderzoek in Rostock (Duitsland).

Jongens zijn daardoor sneller volwassen, althans in lichamelijk opzicht. Maar hun geest ontwikkelt zich niet met hetzelfde tempo. Terwijl ze snel lichamelijk sterker worden, blijft het beoordelingsvermogen van tienerjongens achter. Het gevolg is dat ze een groter risico lopen om te sterven. Vooral jongens van rond de 20 hebben een grote kans om het leven te laten bij dwaze acties met brommers, auto’s of bungy-touwen.

Veel van de sterfgevallen van jongemannen (blauwe lijn) vallen te verklaren door de verhoogde hormoonproductie in de tienerjaren. Daardoor worden jongens onbezonnen. Alle ongelukken die zo ontstaan vertonen een ‘hobbel’ in de sterftegevallenstatistiek. Bij meisjes (rode lijn) is die veel minder geprononceerd.

Ook de hobbel is in de loop der jaren steeds verder naar voren geschoven, nog een teken dat jongens steeds eerder beginnen met het produceren van grote hoeveelheden hormonen, aldus het inistituut.

Follow Faqtman on Twitter

Follow Faqtman on Twitter