Jongens hebben liever poppen


Wat voor speelgoed vinden jongens leuker: bulldozers, robots en vrachtauto’s, of poppen met schattige gezichtjes? Het antwoord is dat jongens gaan voor de poppen. Maar alleen als ze erg jong zijn. Onderzoekers van het MARCS Institute Babylab van de University of Western Sydney (Australië) hebben dat vastgesteld.

Ze lieten kinderen van nog net geen half jaar – jongens en meisjes – foto’s zien van mensen, machines, speelgoedauto’s en poppen. Ze namen op hoe lang de blik van een kind gericht was op een foto. Dat is een indicatie hoe geïnteresseerd een kind is.

Zowel jongens als meisjes hadden een grotere belangstelling voor foto’s waarop een gezicht te zien was, vooral de poppen. Dat bewijst volgens de onderzoekers dat er bij zeer jonge jongens nog geen voorkeur is voor de machines die ze later wel zo leuk vinden.

Waar komt die latere voorkeur wel vandaan? Volgens de Australiërs kan dat te maken hebben met de hormoonhuishouding van de jongens. Waarschijnlijker is echter dat ouders hun zonen autootjes geven omdat ze vinden dat het zo hoort. Jongens leren zo spelenderwijs met techniek om te gaan, terwijl meisjes blijven spelen met poppen en veel meer sociale vaardigheden ontwikkelen.

Het onderzoek staat in het vakblad Journal of Experimental Child Psychology.