Jongen zonder hersens leeft toch normaal


Jongen zonder hersens

Zijn ouders werd vijf keer aangeraden om het kind te aborteren. Maar het Britse paar Shelley en Rob Wall was eigenwijs. Het kindje in de baarmoeder van Shelley, dat op scans geen hersens leek te hebben, moest er toch komen. En kwam er. Noah werd geboren met een brein dat qua omvang slechts 2 procent was van een normaal stel hersens. Ogenschijnlijk veroordeeld tot een leven als zwaar gehandicapte.

Dat was zes jaar geleden. Recent heeft Noah voor het eerst op een surfplank gestaan. Zijn hersens zijn inmiddels gegroeid tot 80 procent van wat normaal is op zijn leeftijd. Hij heeft nog altijd moeite met basale zaken als spreken en zelfs lopen, maar hij ontwikkelt zich snel. Om hun gelijk aan te tonen, zijn de ouders zelfs op televisie verschenen met hun zoon.

Dit medische wonder is het gevolg van neurofysio, een relatief nieuwe tak van de medische wetenschap die de hersens benadert als een spier die je kunt trainen. De familie Wall moest ervoor naar Australi├ź, waar de ontwikkeling van deze behandelingsmethode het verst is. Maar de resultaten zijn opzienbarend. De hersens kunnen na geboorte dus enorm groeien, als je ze maar op de juiste manier prikkelt. Dat gebeurt met allerlei oefeningen die vooral de interactie tussen de hersens en de rest van het lichaam stimuleren.

Neurofysio richt zich normaal op mensen met hersenbeschadiging na een ongeluk, maar het werkt dus ook bij jonge kinderen. Medische onderzoekers zijn zeer ge├»nteresseerd in het dossier van Noah omdat hij aantoont dat hersens extreem kunnen groeien – en misschien ook krimpen? Er is ook een mogelijkheid dat zijn brein extreem in elkaar was geschrompeld en dat het zich heeft ontvouwd na de geboorte.