Jonge doktoren: dode patiënten


Als er nieuwe, jonge doktoren aan het werk gaan in een ziekenhuis, stijgt het aantal sterfgevallen. Toeval?

Nee, zeggen dr. David Phillips en Gwendolyn Barker van de Universiteit van Californië in San Diego (VS). Zij onderzochten fatale medische fouten en zagen dat die in de VS een piek vertonen in juli. Vooral in academische ziekenhuizen stijgt dan het aantal sterfgevallen. Niet toevallig is juli de maand waarin nieuwe co-assistenten aan het werk gaan.

De twee onderzoekers keken naar de relatie tussen onervarenheid en medische fouten door zich te richten op veranderingen in het aantal medicatiefouten, dat zijn gevallen waarbij per ongeluk een overdosis van een geneesmiddel of een verkeerd medicijn wordt gegeven. Juist deze gevallen vertonen een piek in juli, als duizenden medische carrières beginnen.

'U ligt hier voor een nieroperatie ...uh, gebroken arm?'
'U ligt hier voor een nieroperatie ...uh, gebroken arm?'

Philips en Barker onderzochten 244.388 overlijdensakten waarin fatale medicatiefouten werden genoemd als primaire oorzaak van overlijden, uitgegeven tussen 1979 en 2006.

Ze vonden dat binnen ziekenhuizen, fatale medicatiefouten in juli tien procent hoger liggen dan in andere maanden, en dan vooral in academische ziekenhuizen. Daar lopen meer co-assistenten rond dan in kleinere ziekenhuizen.

De onderzoekers denken dat het beleid ten aanzien van co-assistenten op de helling moet. Zo zouden co-assistenten betere begeleiding moeten krijgen en minder snel verantwoordelijk worden voor medicatie.

Of er in Nederland een piek zit in het aantal sterfgevallen als nieuwe co-assistenten aan hun werk beginnen is onbekend. Heb je een dergelijke ervaring? Meldt het in de reacties.