Jong sperma is slecht


Dat oudere vaders veel nakomelingen hebben met genetische defecten, was al bekend. Maar al te jonge vaders zijn niet beter. De reden waarom vaders boven de 40 een grotere kans hebben om kinderen te krijgen met bijvoorbeeld erfelijke ziektes, is dat hun voortplantingscellen zich in de loop van het leven reproduceren. Bij iedere reproductiecyclus stijgt de kans op genetische foutjes in de cellen en daarmee de kans op ziek nageslacht.

Jongere vaders hebben daar minder last van, behalve heel jonge vaders. Jongens tussen de 12 en 19 die een kind verwekken, lopen ook een hogere kans op nageslacht met een genetisch defect, ontdekte de universiteit van Salzburg (Oostenrijk) tijdens een groot onderzoek.

Ze analyseerden duizenden kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, het Midden-Oosten en westelijke Afrika en keken daarbij naar de leeftijd van de vaders. Tienerjongens hadden vaker kinderen met genetische mutaties. Het komt volgens de Oostenrijkers omdat hun zaadcellen nog niet helemaal uitontwikkeld zijn, net als bijvoorbeeld de hersens is dat lichaamsdeel pas boven de 20 ‘af’. Dat levert slecht sperma op.

Zulke mutaties kunnen bijvoorbeeld leiden tot een open rug of schizofrenie. Dat zou betekenen dat overheden niet alleen tienermoeders moeten zien te voorkomen, maar ook tienervaders. Anders lopen de kosten van de zorg nog verder op.

Het onderzoek staat in het vakblad Proceedings B.