Jong scheiden is meer lijden


scheiden

Scheiden is lijden, dat weet iedereen. Maar wist je dat jonge mensen meer last hebben van een ‘break up’ dan ouderen? Mannen vrouwen tussen de 35 en 41 lijden het meest, uit onderzoek van Michigan State University blijkt dat nieuwbakken singles na de scheiding minder gezond zijn dan hun getrouwde soortgenoten.

De afgelopen vijftien jaar volgde sociologe Hui Liu 1282 mensen tussen 25 en 83 jaar. De deelnemers werden regelmatig gevraagd hoe ze zich voelden en die antwoorden legde de onderzoekster naast de relatiestatussen. Liu had verwacht dat jonge mensen minder last van hun scheiding zouden hebben, omdat ze meer scheidingen in hun omgeving hebben meegemaakt. Maar dit bleek niet het geval.

De wetenschapper heeft wel een verklaring voor haar opvallende onderzoeksresultaten. Aan The Daily Mail vertelt ze: “Ouderen hebben lang onder druk gestaan om te trouwen en getrouwd te blijven. Wanneer ze scheiden, zijn ze vaak lang ongelukkig geweest. Een scheiding kan voor hen een opluchting zijn.”

Uit Liu’s studie blijkt dat net gescheiden mensen ongezonder zijn dan mensen die getrouwd blijven, maar op de lange termijn zijn getrouwde mensen even gezond als getrouwde mensen. Liu: “Het is niet de status ‘getrouwd’ of ‘alleenstaand’ die de gezondheid beïnvloedt, maar het stressvolle en pijnlijke scheidingsproces.”