Jong bloed goed voor ratten


injectienaald

Het klinkt als het scenario van een horrorfilm: Amerikaanse wetenschappers hebben ouderen met het bloed van jonge mensen geïnjecteerd. En de ouderen knapten daarvan zienderogen op. Goed, het waren oude ratten, maar het maakt de opmerkelijke transformatie die ze doormaakten niet minder. De ratten, een jaar oud dus van middelbare leeftijd, leken echt verjongd.

Bio-tech firma Alkahest injecteerde de ratten met menselijk bloedplasma, het vloeibare bestanddeel van bloed. Daarna werden de ratten vergeleken met leeftijdsgenoten en ratten van drie maanden oud, om te zien wat voor invloed de injecties hadden. De verjonging was duidelijk zichtbaar, de ratten renden meer rond en hadden een beter geheugen. Zo konden ze beter hun weg vinden door een doolhof dat ze eerder hadden verkend. Oudere ratten hebben normaal moeite met een dergelijke test omdat ze zich minder goed herinneren waar ze langs moeten.

De verjongde ratten leken in veel opzichten op hun drie maanden oude soortgenoten. Waarom? Volgens het bedrijf bevat bloedplasma tijdens de jeugd van rat en mens eiwitten die zorgen voor herstel van beschadigd weefsel. Later is het gehalte van deze eiwitten veel lager. Simpelweg injecteren van plasma van een jongere werkt daardoor verjongend, zelfs als die jongere van een andere diersoort is, in dit geval een mens.

Het gaat Alkahest om het snappen van het proces waarbij de goede eiwitten afnemen en worden vervangen door eiwitten die ontstekingen kunnen veroorzaken. Als dat mechanisme in kaart is gebracht, kan er wellicht een medicijn worden ontwikkeld dat deze ontwikkeling stopt of zelfs terugdraait. Potentieel is dat een miljardenbusiness. Maar het succes van simpelweg jong plasma injecteren is ook al opvallend, kan het zo simpel zijn om de veroudering een halt toe te roepen?

De verjongde ratten werden door de onderzoekers na hun tweede jeugd helaas toch gedood en opengesneden. Vooral de hersens lieten een opvallend verschijnsel zien. De verjongde ratten hadden veel meer zenuwcellen, een verklaring voor hun verbeterde geheugen. Schijnbaar werkte de kuur vooral tussen de oortjes van de dieren.