Joint verlaagt kansen op diploma


Veelvuldig gebruik van cannabis onder jongeren zorgt dat ze een 63 procent lagere kans hebben om de middelbare school te verlaten met een diploma. De kans dat geregelde cannabisgebruikers hun leven beëindigen met zelfmoord is zeven keer zo groot. Acht keer zo vaak komt deze groep later in aanraking met hard drugs.

Deze schokkende cijfers zijn afkomstig van de National Drug & Alcohol Research Centre at the University of New South Wales in Australië. Ze zijn gebaseerd op cijfers van drie grote studies uit de jaren negentig, waaraan duizenden jongeren tussen 13 en 30 deelnamen. Vooral dagelijkse consumptie van een joint zorgt voor grote problemen.

De vraag die de onderzoekers niet beantwoorden, is die van de kip en het ei. Worden de slechte schoolresultaten veroorzaakt door de wiet, of worden probleemjongeren – die vaak slechte cijfers halen – aangetrokken door de drug?

De Australiërs vinden bovendien dat hun resultaten op een goed moment komen, terwijl in veel landen de discussie over legalisering aan de gang is. Maar, zo vragen andere experts zich af, zou legale wiet niet juist een gunstigere uitwerking hebben op jongeren? Die hoeven voor hun drugs niet meer het illegale circuit in. Ze kunnen blowen daarnaast niet meer gebruiken als vorm van rebellie. Daardoor zou er minder kans zijn op andere problemen.

Nederlands onderzoek naar deze drug tonen ook aan dat er risico’s zitten aan het gebruik, alleen veel minder groot dan waar de Australiërs nu mee komen. Onderzoek uit ons land toont daarnaast aan dat er een grotere kans op depressies is onder mensen die geregeld een joint opsteken.

Het Australische onderzoek is gepubliceerd in het vakblad The Lancet Psychiatry.