Jij hebt lang genoeg zitten tikken


Als de trend doorzet zeggen we over een paar jaar lachend tegen elkaar: ‘Weet je nog, toen we vroeger allemaal een eigen bureaustoel hadden om te zitten?’ Staand werken maakt productiever en is gezonder en de mensen die de eerste iPod ontwierpen, hebben nu een slim sta-bureau bedacht.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat staan beter is voor je lijf dan zitten: je spant meer spieren aan, het is goed voor de bloedcirculatie, je verband meer calorieën en hebt meer energie. Allemaal mooie voordelen, maar de meeste kantoren zijn ingericht met bureau’s waar werknemers aan moeten zitten. De hoogte van het werkblad kan vaak nog aangepast worden aan de lengte van de gebruiker, maar dat is het dan.

Stir – een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in slimme kantoormeubelen – ontwikkelde een bureau waaraan je kan zitten en staan. Je laat van tevoren weten hoeveel uur per dag je op je billen en op je voeten door wil brengen en als het tijd is om van positie te veranderen laat je bureau je dat weten.

De software in de bureau’s is te koppelen aan je smartphone en bijvoorbeeld je bewegings- en voedingsapps zodat je bureau weet hoe lang je bent dus hoe hoog het werkblad afgesteld moet worden en bijvoorbeeld hoeveel calorieën je vandaag nog moet verbranden dus hoeveel uur je nog ‘moet’ staan.

Al deze technologie is niet gratis, een Stir bureau kost een paar duizend euro afhankelijk van het type.