Jij: 10.000 bacteriën


Je bent een individu. Een waardevol mens met een eigen karakter en een eigen leven. Maar je bent ook 10.000 verschillende bacteriën. Jawel, eindelijk zijn wetenschappers er in geslaagd om alle bacteriën op en in de mens te tellen en te indexeren. Het National Institute of Health in de Verenigde Staten schraapte van 242 mensen van allerlei delen van het lichaam loszittende huidcellen. Ook werden uitwerpselen, snot en vaginale afscheiding geanalyseerd.

Toen begon het grote tellen. Bij de gemiddelde mens blijft de bacteriemeter pas steken bij 10.000 verschillende exemplaren, veel meer dan tot nu toe werd gedacht. Van deze micro-organismen werd ook het dna bepaald. Samen bezitten deze bacteriën over 8 miljoen verschillende eiwitvormende genen. Dat is veel meer dan de 23.000 soortgelijke genen die een mens zelf bezit, de bacteriën zijn dus samen een complexere genetische eenheid dan hun gastheren en -dames.

Van de meeste bacteriën die zijn gevonden is nog lang niet bekend welke functie ze hebben binnen het menselijk lichaam. Ook weten de onderzoekers nog lang niet genoeg over waarom sommige bacteriën veel voorkomen, terwijl anderen zeldzaam zijn. Daarvoor is – zoals wel vaker bij wetenschap – ‘meer onderzoek nodig’.

Follow Faqtman on Twitter