Jeugdig zuipen verandert jóuw kinderen


Sinds enige jaren kent het Nederlands de uitdrukking comazuipen. Je drinkt tot je er letterlijk bij neer valt. Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis moet worden opgenomen stijgt sterk. De gevolgen daarvan zijn wellicht pas over een jaar of tien te zien, als deze jongeren kinderen krijgen. Zelfs als ze ondertussen de fles afzweren en modelburgers worden.

Experimenten met ratten door de universiteit Sapienza in Italië tonen aan dat de gevolgen van binge-drinken zichtbaar zijn bij de volgende generatie. De Italianen lieten ratten gedurende hun jeugd zo nu en dan veel alcohol nuttigen. Ratten kunnen net als mensen flink zuipen en zelfs verslaafd raken. Bij het bereiken van volwassenheid werd de aanvoer van drank stopgezet en werden mannetjes en vrouwtjes bij elkaar gezet.

Daar kwamen natuurlijk kleintjes van. Die werden op hun zevende levensdag gedood, waarna sectie volgde. Tijdens dat onderzoek bleken de ratjes minder goed de informatie door te geven van genen die zorgen voor de ontwikkeling van de hersens. Dat gold voor ratjes met drinkende vaders en moeders. Maar vooral als moeder veel had gedronken, was dit waarneembaar.

Zo werd de werking van een gen gehinderd dat zorgt voor neurogenese, de aanmaak van nieuwe hersencellen. Ook een gen dat zorgt voor de ontwikkeling van zenuwuiteinden werkte minder goed. Dat zou betekenen dat kinderen van voormalige binge-drinkers leer- en gedragsproblemen kunnen ontwikkelen. Volgens de onderzoekers werkt dat mechanisme in mensen waarschijnlijk net zo als in ratten.

Het onderzoek wordt beschreven in de wetenschappelijke database PlosOne.