Je wordt niet slanker door kauwgom


Het is een van die verhaaltjes die je wel eens hoort op feestjes: je zou afvallen door kauwgom te kauwen. Het klinkt logisch: doordat je kauwgom in je mond hebt, kun je geen andere dingen eten. Bovendien zou je lichaam ‘voor de gek’ gehouden worden door de gom, je denkt dat je wat eet, maar je slikt niets door. Daardoor zou je minder honger hebben.

Jammer, maar helaas, het klopt niet. De Ohio State University liet proefpersonen kauwen op twee soorten kauwgom: gewone suikervrije en speciale afvalkauwgom die de honger zou moeten onderdrukken. Een derde groep kauwde niets. Alle proefpersonen moesten een dagboek bijhouden waarin ze precies aangaven wat ze aten en wanneer ze de kauwgom in hun mond hadden.

Uit dat dagboek komt naar voren dat mensen met kauwgom minder vaak eten. Maar als ze gaan eten, dan zijn het grotere hoeveelheden. Opmerkelijk is bovendien dat ze minder vers fruit eten dan de controlegroep die geen kauwgom in de mond heeft. Volgens de onderzoekers komt dat omdat de menthol in de kauwgom de smaak aantast, waardoor fruit bitter smaakt. Hetzelfde fenomeen is bij tandpasta waar te nemen.

De enige manier waarop je een beetje afvalt met kauwgom is door druk te kauwen. Gemiddeld verbrand je daar 10 calorieën per uur mee.

Het onderzoek staat in het vakblad Eating Behaviors.