Je woont in een minidierentuin


dreamstime_xs_8499954

Aan het stof in een huis is duidelijk te zien, wie er woont. Amerikaanse wetenschappers schrijven in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B dat zij op basis van schimmelsoorten die zich in huisstof ophopen van alles over de locatie en de bewoners kunnen zeggen.

De meeste schimmels zijn typisch voor een bepaalde regio en worden door de wind in woonruimtes geblazen. De bacteriën in huisstof vertellen veel over de bewoners en of er huisdieren zijn. Uit de samenstelling van de bacteriële flora in het stof kan, volgens de wetenschappers, bijvoorbeeld met meer dan 80 procent nauwkeurigheid worden gededuceerd of er katten of honden leven in een appartement.

De bacteriën kunnen ook informatie geven over het geslachtsverhouding van de menselijke bewoners, vanwege de verschillende micro-organismen op de huid van mannen en vrouwen.

Om dit uit te vinden, hebben de onderzoekers stofmonsters van meer dan 1200 vrijwilligers uit de hele VS onderzocht. Gemiddeld vonden de onderzoekers in elk huishouden meer dan vijfduizend soorten bacteriën en ongeveer tweeduizend schimmels. ‘We leven in een microbiële dierentuin’, zegt de ecoloog en studieleider Noah Fierer van de Universiteit van Colorado dan ook.