Je wenkbrauwen verraden je


Je kunt altijd zien of iemand liegt of de waarheid vertelt. Let vooral op de wenkbrauwen, die zijn moeilijk te beheersen.

De bekende serie Lie to Me op de Nederlandse televisie draait om een man die kan zien of iemand liegt. Is dat mogelijk, zo vragen lezers ons vaak voor de rubriek Vraag en Antwoord.

Het antwoord, volgens een Amerikaanse onderzoeker: ja dat is mogelijk. Liegen is altijd zichtbaar op het gezicht van de leugenaar. Het zijn de wenkbrauwen die het meest verraden dat iemand aan het jokken is.

In het onderzoek, door de U.S. Transportation Security Administration, werden 60 proefpersonen in twee groepen opgedeeld. De ene helft moest in een ondervraging liegen, de andere helft de waarheid vertellen. De proefpersonen waren uitgekozen omdat ze beweerden glashard te kunnen liegen.

Ondertussen werden de gezichten van de leugenaars gefilmd. Door de opnames te analyseren kwamen de onderzoekers er achter dat het voor mensen makkelijk is de onderkant van hun gezicht te controleren. Ongetrainde leugenaars lachen te veel, waardoor ze zich verraden. De getrainde leugenaars wisten dat te onderdrukken. Maar ze bewogen bij een leugen hun wenkbrauwen.

De proefpersonen zelf waren er achteraf van overtuigd dat ze een perfect pokerface hadden getoond. De onderzoekers konden de leugenaars er echter zo uitpikken. Hun bevindingen zullen worden gebruikt om de veiligheid op vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen te vergroten.

Het hele onderzoek staat in het huidige nummer van Journal of Nonverbal Behavior.

Follow Faqtman on Twitter