Je verbrandt evenveel als de oermens


Waarom worden mensen steeds dikker? Omdat ze meer en beter eten en tegelijkertijd minder bewegen dan vroeger, zo luidt een veelgehoorde theorie. Het eerste deel van dat antwoord is waar, maar het tweede deel niet, zo zeggen onderzoekers. Zij gingen op bezoek bij een Afrikaanse stam die leeft zoals wij duizenden jaren geleden deden en hebben gemeten hoeveel energie deze jager-verzamelaars verbruiken op een typische dag.

Het opmerkelijke antwoord: net zo veel als mensen in Europa op een normale dag.

Twee Hadza gaan uit jagen. Foto: Andreas Lederer.

Aan het leven van de Hadza mensen uit Tanzania is sinds het pleistoceen weinig veranderd. Ze wonen in hutjes en ze doen wat aan landbouw. Daarnaast maken ze dagelijks lange trektochten om voedsel en water te vinden. Als de avond valt, roken ze graag wat marihuana samen. Geen wonder dat ze zonder uitzondering slank zijn.

Alleen kwamen de onderzoekers er achter dat de Hadza niet meer verbranden dan een typische westerling, als je corrigeert naar lengte. Hoewel westerlingen veel minder beweging krijgen, hebben ze aan het einde van de dag dus net zo veel calorieën verbrand. Hoe kan dat? Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat ons lichaam zich slecht aanpast aan de omstandigheden. Ook als er weinig wordt bewogen, zetten we ons motortje aan.

Het is daardoor mogelijk dat het hoge energieverbruik een overblijfsel is uit ons verleden, toen we nog net zo leefden als de Hadza. We staan nog steeds in de niet-zuinige stand omdat ons lichaam nog geen tijd heeft gehad om zich aan te passen aan bureaustoelen, auto’s en bankstellen.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter