Je salade leeft


In een zak voorgesneden salade zitten verschillende ingrediënten – en misschien wel allemaal – die na de oogst door blijven leven. Aan de Amerikaanse Rice University is ontdekt dat groente bijvoorbeeld een dag- en nachtritme heeft.

Tomaten, kool, wortels, courgettes en spinazie werden met lampen aan een kunstmatig dagritme onderworpen. Dat veranderde de aanwezigheid van voedingsstoffen en afweermiddelen tegen insecten van de groente.

Dat betekent dat de groente een middel heeft om licht en donker waar te nemen en dat er processen plaatsvinden om de eigen overleving ook na oogst te verhogen. Je kunt met enige fantasie zeggen dat de groente leeft tot het in een mond verdwijnt en wordt vermalen.

De onderzoekers denken dat dit een belangrijke ontdekking is voor supermarkten. Die zouden hun groente na sluitingstijd donker moeten bewaren en tijdens openingsuren er een flinke lamp op moeten zetten. Zo zitten er de meeste voedingsstoffen en anti-oxidanten in op het moment dat iemand de groente koopt.