Je oor kietelen goed voor het hart


Als in de toekomst een ziekenhuis een patiënt binnenkrijgt die hartfalen heeft, zullen ze de behandeling wellicht beginnen bij diens oor. Artsen van de universiteit van Leeds hebben namelijk een manier gevonden om de zenuw te controleren die de hartslag reguleert. Die zenuw loopt langs het oor. Door op het bobbeltje net voor het oor een elektrode vast te maken, kan de hartslag worden gekalmeerd.

Ze gebruikten daarvoor een Tens-machine, die normaal wordt gebruikt om bij bevallingen de weeën beter te reguleren. Die stuurt een stroompje door de huid en stimuleert daarmee zenuwen. Dat kietelt een beetje, rapporteerden de proefpersonen. Door de stroom richting de hart-zenuw te sturen, kunnen artsen reguleren hoe snel en regelmatig het hart klopt. Dat is belangrijk omdat bij sommige kwalen het hart op hol slaat.

Om de hartslag naar beneden te krijgen, worden tot nu toe medicijnen gebruikt, maar die hebben tijd nodig om te werken. De Tens-machine doet die klus in seconden. Bovendien zijn er tot nu toe geen bijwerkingen geconstateerd. In het vakblad Brain Stimulation schrijven de onderzoekers dat ze nu de effecten op lange termijn willen gaan bestuderen.