Je muzieksmaak zegt wie je bent


concert

Hou je van R&B, jazz of juist van trash metal? Muzieksmaak zegt iets over je persoonlijkheid en politieke voorkeuren, ontdekten Australische wetenschappers. Die conclusie trokken ze na een onderzoek onder 157 proefpersonen. Die ondervroegen ze over hun playlists en hun denkbeelden

Zo scoren liefhebbers van ritmische muziek als rap of R&B vaak hoog op medelijden, maar zijn ze niet zo beleefd. Jazz en klassieke muziek zijn progressieve muzieksoorten, mensen die daarnaar luisteren hebben zeer moderne denkbeelden over de maatschappij. Ze geloven in de gelijkheid van mensen en emancipatie van minderheden.

Punk, metal, rock en indie zijn linkse hobby’s, mensen die daarnaar luisteren hebben vaak de neiging om op socialistische partijen te stemmen en een groot voorstander te zijn van gelijke distributie van welvaart en meer belastingen voor de rijken, aldus de onderzoekers van Curtin University. Overigens is het niet de eerste keer dat de link tussen persoonlijkheid en muziek is gelegd. Volgens andere onderzoekers kun je zelfs psychopaten herkennen aan hun playlist.

De onderzoekers waarschuwen wel dat al hun proefpersonen Australiërs waren en dat de correlatie tussen muziek en persoonlijkheid niet voor alle landen hoeft te gelden.