Je mobieltje draagt je sporen


smerig-mobieltje

Gebruik je antidepressiva? Of een haargroeimiddel? Ben je vegetariër of juist een liefhebber van biefstuk? De kans is groot dat als jij die vragen niet wilt beantwoorden, je mobiele telefoon het voor je doet. Biochemici van de University of California (VS) schrijven in het wetenschappelijke vakblad Pnas dat ze in staat zijn allerlei diagnoses te stellen over een persoon door naar het oppervlak van zijn of haar mobiele telefoon te kijken.

Mensen scheiden via de huid allerlei stoffen uit. Daaronder het residu van medicijnen en andere stoffen die we tot ons nemen. Doordat we het mobieltje dagelijks talloze malen tegen onze huid drukken, om te bellen of andere zaken te doen, komen die stoffen op het metaal, plastic en glas terecht. Door daar een analyse van te maken, kun je iets zeggen over de gebruiker.

De wetenschappers gebruikten 39 proefpersonen die hun huid en telefoon lieten analyseren. Op de telefoons vonden ze sporen van haargroeimiddel, zoetjes, ontsmettingsmiddel en nog vele andere stoffen. Er waren op de telefoons zelfs meer stoffen aantoonbaar dan op de huid. Zo was van de proefpersonen een profiel op te stellen.

Van een deelnemer viel bijvoorbeeld vast te stellen dat hij of zij recent uit kamperen was geweest, vegetariër is, veel zonnebrand gebruikt en geregeld het haar wast met een bepaalde shampoo. Zulke profielen kunnen zeer interessant zijn voor politie en justitie bij het oplossen van misdaden.

Temeer omdat de stoffen lang op het mobieltje achterblijven. Een van de proefpersonen had maanden voor het experiment last van een voetenschimmel en had daartegen een middeltje gebruikt. Het was nog altijd op de telefoon aanwezig.

Samen met andere sporen kan dergelijke informatie nuttig zijn bij het samenstellen van een profiel van een slachtoffer of dader. Het is in sommige gevallen zelfs mogelijk om te zien waar iemand de maanden daarvoor is geweest en wat die persoon heeft gedaan. Samen met DNA en andere opsporingsmethoden kan dat een zeer gedetailleerd beeld opleveren van een persoon.