Je leven als flits: het gebeurt


ghosttown

Stervende mensen zouden vlak voor hun dood hun leven als in een flits voorbij zien komen. Hollywood heeft dat gegeven vele malen gebruikt – op de foto de film Ghosttown – want het is zo’n mooi visueel middel. Maar klopt het eigenlijk wel? Volgens onderzoekers van Hadassah universiteit in Israël krijg je inderdaad een soort flits te zien, maar niet zoals Hollywood het ons voorschotelt.

Na interviews met zeven mensen die een bijna-dood ervaring hadden, komen de onderzoekers tot de conclusie dat je inderdaad een ‘life review experience’ (LRE) kunt hebben. Maar het is geen keurige film van je leven, meer een soort samengebalde emotie. Daarin zitten allerlei beelden van je leven, maar niet haarscherp en keurig gedefinieerd.

Een LRE is bovendien vooral een film uit het perspectief van anderen. De geïnterviewden gaven aan de pijn en vreugde van familie en vrienden te hebben gevoeld. Hoe dat kan? Zuurstofgebrek in de hersens, denken wetenschappers tot nu toe. Maar misschien is er meer aan de hand.