Je leeft niet langer door minder calorieën


Weinig eten zou de sleutel zijn tot een lang leven. Dat dachten wetenschappers tot nu toe. Een onderzoek dat 23 jaar heeft geduurd bewijst dat je door weinig calorieën te eten weliswaar gezonder blijft, maar dat je uiteindelijk niet langer leeft.

In 1987 begonnen biologen van het Amerikaanse National Institute on Aging in hun laboratorium een groep resusapen (foto) te volgen. Deze makaken lijken in veel opzichten op mensen en ze worden relatief oud, gemiddeld 27 jaar.

Een deel van de groep kreeg een normaal dieet, de andere groep kreeg standaard 30 procent minder calorieën. Beide groepen kregen dagelijks extra vitamines en mineralen toegediend.

Het ging goed met de apen. Door hun geregelde leven en de vaste maaltijden waren ze steviger en gezonder dan soortgenoten in het wild. De resusapen op het caloriearme dieet hadden veel minder last van suikerziekte en hartproblemen. Mannelijke leden van deze groep hadden een lager cholesterolgehalte.

Ze waren dus gezonder, maar gemiddeld werden ze niet ouder dan apen op een normaal dieet.

Eerdere studies, ook met apen, leken dat wel te suggereren. Alleen waren de apen daar verdeeld in een groep die mocht eten wat ze wilde en apen op een strikt dieet. De apen die zich suf aten aan allerlei lekkers overleden wel vroeger dan en zuinige eters.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter