Je leeft maar een paar keer


Er zijn meerdere heelals, meerdere aardes en je hebt dubbelgangers op andere werelden.

Dat is de opmerkelijke theorie van twee Amerikaanse wetenschappers. Natuurkundeprofessoren Alexander Vilenkin van Tufts University in Massachusetts en Andrei Linde van Stanford University hebben de afgelopen jaren een poging gedaan om te berekenen hoeveel kracht er vrij is gekomen bij de oerknal. Ze kwamen tot de conclusie dat er zo veel energie is gebruikt, dat het onmogelijk is dat alleen ons universum is ontstaan.

Vilenkin en Linde denken dat door de enorme stoot energie er gelijk meerdere heelals kwamen. Als zeepbellen in een bad met warm water ‘plopten’ er overal heelals tot leven. Omdat de energie naar alle kanten toe dezelfde kracht had, is volgens de professoren de kans groot dat die andere universa er exact hetzelfde uitzien als het onze.

aarde

Op die manier zijn er ontelbaar veel melkwegstelsels ontstaan, met daarin ontelbaar veel planeten die er uitzien als aarde. Op veel daarvan zal – denken Vilenkin en Linde – leven zijn ontstaan. Dat zal in bepaalde gevallen er bijna exact hetzelfde uitzien als op aarde, terwijl op andere planeten het toeval heeft gezorgd voor een totaal andere uitkomst. Daar zijn de dinosauriërs bijvoorbeeld geëvolueerd tot intelligente wezens die in auto’s rijden. ‘Alles is mogelijk, binnen de beperkingen van de natuurwetten’, zei Vilenkin tegen het Duitse blad Spiegel.

Theoretisch is het zelfs mogelijk dat er een exacte kopie of zelfs kopieën van onze planeet zijn. Compleet met dubbelgangers van alle aardbewoners. In dat geval leest iemand anders op miljarden lichtjaren van hier op exact hetzelfde moment dit stukje en denkt, net als jij, ‘dat lijkt me sterk’. Maar jullie hebben het artikel wel allebei helemaal uitgelezen.

In verband met de feestdagen publiceert Faqt momenteel geen nieuwe artikelen, maar plaatsen we artikelen uit het verleden: de Best of Faqt! Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 december 2009.