Je lacht zegt wie je bent


lachen

Wat kun je zeggen over de mensen op deze foto op basis van hoe ze lachen? Die vraag werd door wetenschappers aan honderden proefpersonen gesteld die steeds foto’s voorgeschoteld kregen van mensen die lachten. De foto’s waren op de computer bewerkt, zodat het steeds alleen om de omgeving van de mond ging.

De lach op de foto hierboven werd door de meeste proefpersonen juist geïnterpreteerd als horend bij het uitdrukken van een hogere sociale status. Met hun lach stellen deze mensen je gerust, ze zijn niet kwaad op je. Maar tegelijk laten ze met hun opgetrokken mondhoek ook even weten wie de baas is.

lachen

En dit lachen? Volgens de onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison gaat het om ‘beloningslachen’, dit is wat we doen als we iets van iemand willen, of wanneer we de ander gerust willen stellen. De tanden zijn bloot, het gezicht is open. Zo lachen we in een wieg naar een pasgeboren baby. Het is een uitdrukking van vriendelijkheid.

lachen

Dit is volgens de onderzoekers de derde soort lachen die we vaak vertonen. Het kan een zekere onderdanigheid, maar ook een behoefte aan verbinding en tolerantie uitdrukken. De mondhoeken gaan helemaal naar achter, de lippen worden kleine streepjes. Deze lach ontwapent, wie kan kwaad worden op deze mensen?

Het onderzoek toont aan dat mensen zeer goed in staat zijn het lachen van anderen te interpreteren. Lachen is al een zeer oude manier om emoties over te brengen. Zelfs in onze moderne tijd hebben we dat nog steeds nodig. Zo is uit ander onderzoek gebleken dat we op selfies vaak sociaal dominant lachen. We weten niet wie de foto gaat zien, maar we zijn beter.